Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 03:10 - КУЛАТА НА ДЯВОЛА
Автор: sphinx Категория: Забавление   
Прочетен: 11731 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 07.03.2010 03:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Привет, приятели! :)
Имах голямо желание да ви представя едно необичайно, но невероятно красиво изкуство - скулптури от хартия, което ме порази с изяществото си. Бях подготвил материала, но реших за всеки случай да проверя в блога, дали има вече публикуван подобен постинг. Оказа се, че има! За да не бъда обвинен в плагиатство, ще ви покажа само две изображения, колкото да ви заинтригувам.

image  image
Може да видите останалите прекрасни творения на семейство Allen и Patty Eckman, ако кликнете
ТУК . Ако пък искате да разгледате сайта им, кликнете ТУК . Сигурен съм, че ще бъдете очаровани!

А сега ще ви поведа на едно пътешестви, за да видите истинско чудо на Природата! Ще ме придружите, нали?! :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Тайнствената Кула на дявола (Devil"s Tower) е разположена на североизток в щата Уайоминг (САЩ). Височината й е 386 м. - приблизително, колкото Емпайър Стейт Билдинг (381 м.). Тази природна забележителност е образувана преди около 65 милиона години, в резултат на вулканична дейност, а необикновените улеи по склоновете й се дължат на ерозия.

image
Според една красива индианска легенда, седем девойки си играели в гората, когато ги нападнала гигантска мечка. Децата се опитали да избягат, но мечката ги настигала. В отчаянието си, те се покатерили на невисока скала и помолили за спасение Великия Дух. Той чул молбата им и скалата започнала да расте, издигайки момичетата все по-нагоре над разярения звяр. В яростта си, мечката се опитвала да се покатери на скалата, но това не й се отдавало и по скалата останали следи от ноктите й. Скалата продължавала да расте, докато девойките могли да стъпят на небето, където се превърнали в съзвездието Плеяди.

image
Според друга индианска легенда, скалата била създадена от зъл демон, който удрял по върха й като барабан, създавайки гръм и мълнии. Някои индианци, вярващи в тъмната същност на скалата, я наричали Кулата на лошия бог и предпочитали да не се заселват в близост до нея, заобикаляйки я от далече. Това име е заложено в основата на съвременното наименование, което й било дадено през 1875 година от изследователя Ричард Додж. Всъщност, различните индиански племена възприемали скалата по различен начин. Едните я считали за дяволска, а за другите била свещена и те провеждали тук различни ритуали.

image  image

image  image

image  image

image  image
През XX век, древните легенди отстъпили място на научно-фантастичните теории. Според една от тях, върхът на Кулата на дявола бил площадка за приземяване на НЛО. За това твърдение имало сериозни основания, тъй като на върха били забелязвани нееднократно странни светлинни явления. Тази теория станала толкова популярна, че била използвана в знаменития филм на Стивън Спилбърг "Близки срещи от третия вид".

image
Много дълго, Кулата на дявола била непристъпна. За първи път била изкачена през XIX век от местен жител. Подвигът му бил повторен едва през 1938 год. от алпиниста Джек Дюранс. Третият й покорител бил опитният парашутист Джордж Хопкинс, който скочил на върха й от самолет през 1941 год. Приземяването му било удачно, но слизането от скалата се оказало доста по-трудно. Използването на вертолет или дирижабъл било невъзможно, поради лошото време и парашутистът станал пленник на скалата. Новината за това обиколила цяла Америка и тълпи туристи и зяпачи пристигнали край Кулата. Десетки самолети кръжали наоколо, хвърляки на Хопкинс храна и различно оборудване, част от което падало в пропастта.

image  image
Независимо от изобилието на продукти, пленникът губел сили под напора на дъжда и пронизващия вятър. За негов ужас се оказало, че непристъпната, гладка гранитна скала била населена с плъхове, които всяка нощ ставали все по-нахални. Представители на специалния комитет за спасяване на Хопкинс издирили опитния алпинист Ернст Фийлд и партньора му от щата Колорадо. Но след един час визуално разузнаване и три часа безуспешни опити, алпинистите били принудени да се завърнат и се отказали от по-натаъшни опити. Изглеждало невероятно - професионалистите покоряващи върхове по-високи от 8000 метра, се оказали безсилни пред височина от 386 метра. Комитетът, чрез пресата успял да издири Джек Дюранс, който пристигнал след две денонощия и веднага започнал подготовка за изкачване по стария, известен само на него маршрут. Под негово ръководство, алпинистите се добрали до върха и спуснали със специално пригодена люлка, останалия без сили парашутист.

image  image

image  image

image  image  image

image  image

image  image
По разпореждане на президента Теодор Рузвелт, през 1906 год., местността около Кулата на дявола била превърната в първия национален парк на САЩ. Всяка година Кулата се посещава от няколко стотин хиляди туристи. Всяка година няколко хиляди алпинисти се изкачват на върха.


По материали от Интернет (Mages_Queen)






Гласувай:
15



1. анонимен - Блога ти е прекрасен
07.03.2010 06:07
Продължавай да ни радваш с приказни картинки и песнички1
цитирай
2. martiniki - :)
07.03.2010 07:43
беше ми интересно да прочета - благодаря за историите и хубавите снимки

приятна неделя!
цитирай
3. irka66 - Страхотна разходка до Кулата на дявола! Благодаря за изживяването! :)))
07.03.2010 10:20
Невероятно творение на природата! А тези индиански легенди превръщат реалността в магия!
Поздрави с пожелание за слънчево настроение!
цитирай
4. tili - Наистина забележително!!!
07.03.2010 10:41
Много хубаво си го разказал. Горкият самонадеян парашутист! Тази човешка мания да покоряваме природата, вместо просто да й се възхищаваме! Благодаря за неделната разходка, приятелю ;-))))
цитирай
5. sphinx - 1. анонимен
08.03.2010 00:50
Благодаря за прекрасните думи и за пожеланието! Разбира се, че ще продължавам да споделям с вас красотата, която ме е развълнувала! Възразявам само, че идваш тук като анонимен! Така не знам, на кого всъщност благодаря!!!
цитирай
6. sphinx - 2. martiniki
08.03.2010 00:53
С голямо закъснение и аз благодаря!!! Радвам се, че ти е харесало! :)
Привет! :)
цитирай
7. sphinx - 3. irka66
08.03.2010 00:56
Наистина, това уникално природно творение е една магична реалност!!!
Успешна и много усмихната седмица!!! :)
цитирай
8. sphinx - 4. tili
08.03.2010 01:03
Благодаря за оценката!!! :)
Ама, защо да е самонадеян парашутист?!!! В човешката природа е заложено предизвикателството да се преодоляват всякакви трудности! Това е духът на откривателството! А и какво пречи, след парашутен скок или след алпинистки траверс, да се възхищаваш на природата от високо?!!! ;)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sphinx
Категория: Изкуство
Прочетен: 2372550
Постинги: 162
Коментари: 2790
Гласове: 15972
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031