Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2014 13:19 - 4 милиарда британски лири изравят българските иманяри
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 18909 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.03.2018 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Светослав Пинтев

 
Над 4 милиарда британски лири годишно изкарва българската мафия от продажба на антики на богати колекционери по света,  сочи проучване, направено от чужди служби.

Гърне с 360 златни жълтици извадиха  четирима местни иманяри от срутен зид в древната римска крепост Рациария, до днешното село Арчар, Видинско. Там почти цялото население се изхранва от копане на антики. И вади много."Гладът е по-силен от тока. Да знаеш", казва едно съвсем ситно цигане и хуква", когато разбира, че ще го питаме за поминъка му.

     "Монетите, които са открили, са т.нар. сулиди, от византийската епоха. Набарали са ги случайно. Били са зазидани в една полуразрушена стена от времето на император Веспасиан. Някой византийски баровец решава да скрие там спестяванията си преди поредното нашествие на варварите", разказват наши информатори сред иманярите, с които сме тръгнали да обиколим местата, където се вадят най-много антики.
" Злато много рядко се намира по нашите земи. Единият от колегите, които намерили златото в древната Рациария, скрива 4 жълтици в ботуша си, когато се качили в колата, за да си ходят Не са ги преброили предварително, защото били много в гърнето, и номерът минал. Временно...", разказват спътниците ни

Трима иманяри напълниха багажник на жигули с антични монети, открити от тях при с. Мусина, Търновско, разказа техен колега.
"Работят за един дилър. Милионер го направиха. Видях как ги насипваха с лопати в багажника. Вече нямаше място и си събуха ботушите, за да напълнят и тях. Бяха над 35 000 медни римски монети. Не са скъпи, по десетина лева струват, но сметни бройката по 10", разказва водачът ни Васко Котката, докато отминаваме древния град Рациария и пътуваме към поредното римско селище Дортикум до с. Връв, Видинско. Следват Ескус /с. Гиген/, и Доросторум.
Научаваме, че и там се копае яко, а на много места иманярите действат под контрола на бивши ченгета. "Един, който го уволниха после, ме изнуди да му продам монета, която струваше 2000 лева, за 1000. Каза, че или се споразумяваме, или ме прибира. Ако прочетеш, че са открили монети, да знаеш, че не са се разбрали с ченгетата", обяснява Вальо Кита между две лекции. Темата е как Август укрепва тази част на Дунава, а император Траян вкарва девети Клавдиев легион и го разквартирува с робите и добитъка. По тези места с трактор разравят масивен златен пръстен с монограм, тежащ 60 грама.
Търсачите говорят като професори по археология между солени шеги. Обясняват, че покрай Дунава римското присъствие е най-силно, затова тук често намират ценни монети от републиканската и императорската епоха. А също и статуетки на божества. Бронзовият бог Марс, открит при с. Вещица, е продаден за 3000 евро. Още по- скъпо заминава уникална куха статуетка на Зевс от бронз.

Край село Новачене, Плевенско, откриват руини от римски легионерски лагер. Намират над тридесет култови фигурки в една постройка. Вероятно мястото е римско военно светилище.
Питаме какви идоли излизат и колко струват те на пазара. "Всичко, което се сетиш. Намират се фигури на Атина Палада, на бог Хермес. Има лаф: "Трудно е да намериш, но по-трудно е да го продадеш. Пазарът се насити", обясняват водачите ни, докато сърбаме шкембе в крайпътно ханче. Оглеждат се и се ослушват като диви зайци да не би някой да дава ухо на разговора ни. Успокоени разясняват примерния ценоразпис на античните статуетки: "Зависи дали са централна или местна изработка, изящни ли са , колко са запазени, с постамент ли са, или без."
Котката казва: "Антиките са ни голяма страст. Ако можехме, нямаше да ги продаваме, а да ги колекционираме, ама гладен седи ли се? Виждали сме български държавен каталог от 1927 г., който регламентира коя монета за колко се изкупува от държавата. По- ценните се запазват в музея, другите се продават, за да се финансират археологически разкопки."
Чувстваме се идиотски, че живеем в страна, където иманярите мислят как би могло да се спаси богатството, което вадят. А на държавата не

 

Жорко Магьосника :

"Аз съм намирал златни и медни тракийски гривни, направени във формата на змия. Също и един тракийски колан, който се разтяга като пружина, страхотни обеци и торква. С първокласна патина..."

най-ценната антична
монета струва около
400 000 долара

Сечена е от римския император Антоний Пий. Това става по времето, когато обявил за съвладетел и цезар младия Марк Аврелий през 140 г. Монетата е с ликовете на двамата от двете си страни и струва: "Има, няма 400 000 щатски долара". Говори се, че заради такава находка един от "професорите" сред търсачите на антики във Видинско Антон е намерен в Дунава заедно с колата си. Може и да е за нещо друго. Само се приказва, че е открил такава. Версиите са няколко. "Беше наистина страхотен, ненадминат спец. Само оглеждаше местността и казваше: "Тука няма абсолютно нищо. Отива другаде и веднага намира нещо."
Същото изобщо не може да се каже за нашата група. Няколко часа безплодно драскане из баирите са ни изтощили до дупка. Поне сме живи, но докога ...
"Давайте, давайте, тук може да има нещо", повтаря като заклинание спътникът ни. Изобщо не ни пука, защото пръстите на краката замръзват прогресивно и ако ни ги отрежат в Пирогов, не може да ни ги върне и Доналд Тръмп.
Металотърсачът с, който Жорко прослушва всяка педя, струва около 10 000 евро и е донесен от Австрия. Цените им варират между 1000 и 20 000 евро. Най-евтините се сглобяват на място т.е. у нас. "Правят ги обаче големи майстори. Така са се специализирали, че изобщо не отстъпват на фабричните", обяснява той. "Е, тогава за чий купувате вносните...", каня се да запитам, но, падайки по очи, налапвам буца пресен сняг и тутакси ми минава желанието да задавам въпроси.

­


 

 

  • Уникален римски амулет с формата на фалос намери доайенът на действащите иманяри бай Йордан (62), недалеч от с. Солница, Плевенско. Подобно произведение на изкуството по нашите земи досега не е описано. Иманярът светкавично го продава на дилъри на антики едва за 1500 евро, но цената му е поне десеторна. "Те пътуват на аукциони в чужбина през месец и взимат пари, близки до реалните. А това струва доста. Няма система, която да задържи такава находка у нас", твърдят специалисти. "Направо ще ти падне шапката. Отвсекъде имаше топки - 150 г бронз. А и едни сребърни римски монети намерих с него. На тях са Сатир и Менелая. Тя се е надупила. Той я е хванал за гъза и Бай Данчо е присъствал на най-невероятното откриване на голямо количество антични монети у нас. Чрез взрив...
  • "Златни и сребърни монети литнаха във въздуха и скриха слънцето. Звъняха като хиляди камбанки", спомня си Йордан.
    През 70- те той постъпва в новата кариера между Червен бряг и с. Чомаковци. Слагат взрив, който със скалите вдига във въздуха и скрито гърне с македонски тетрадрахми. Злато и сребро се посипват от небето по ошашавените бачкатори. Чак след два дена бригадирът ги изтръсква, а се включва и милицията. Успяват да спасят 2000 за музея, но всеки работник е скатал 20-30. "А колко са се изгубили по камънака", муси се жилавият дядка. Тогава и започва да души за имане. "Първия металотърсач беше на бай Иван от Вършец, по служба. Работеше във ВиК и го бяха дали да търси тръби. Колко монета извади... Най-много у нас са излизали до Казанлък - 15 000 сребърни денария на император Траян Деций", казва той.
    Спомня си с блаженство колко монети се вадят преди само 10 години: "Правехме състезания. 300 медни константинки вадех за 1 час. Сега и 30 на ден няма да откриеш."


Тагове:   злато,   антики,   иманяри,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031