Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 02:30 - SAGRADA FAMILIA - възхвала на Бог
Автор: sphinx Категория: Изкуство   
Прочетен: 29373 Коментари: 46 Гласове:
31

Последна промяна: 22.08.2010 16:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте!
Горе-долу, преди една година (02.07.2009) публикувах постинг за творчеството на изключителния испански архитект Антонио Гауди. Ако някой от вас случайно прояви интерес, вижте
тук.
Сега предлагам на вниманието ви постинга "Sagrada Familia - възхвала на Бог", защото на 10-ти юни се навършиха точно 84 години от нелепата кончина на гениалния творец, а според мен, катедралата, макар и все още недовършена, е най-прекрасното му творение. Прекланям се почтително и изпълнен с огромно възхищение, се отправям към храма. Ше ме придружите ли?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Катедралата „Светото семейство“ (Temple Expiatori de la Sagrada Familia) е световно известен храм в Барселона, проектиран от знаменития каталонски архитект Антонио Гауди (Antonio Gaudi). Строежът на храма започнал през 1882 г. и до днес, все още не е завършен.

image  image  image
Първия проект бил разработен от архитекта Франсиско дел Виляр, на чието място през 1883 г. бил поканен Гауди (1852-1926) , който променил значително първоначалния проект.

image  image  image
Създавайки свой собствен, уникален стил в архитектурата, в края на живота си той посветил себе си на този храм и на Бог. Криптата, наследила неоготическите си форми от Франсиско дел Виляр, била завършена през 1891 г. Към 1900 г. била завършена първата фасада, наречена "Фасада на Рождеството", част от вътрешните стени и параклиса. През следващите 17 години екипът на Гауди усъвършенствал с огромно внимание замисъла на централния неф, прехода и чертржите на противоположната фасада, наречена "Фасада на Страстите (страданията) Господни". През това време, над "Фасадата на Рождеството", бавно се издигали четирите кули на камбанарията. Първата била завършена през 1918 г. и била облицована с тухли, приличащи на пчелна пита, с асиметрични прозорци, издигащи се спираловидно от основата към върха. Отдалече напомня увеличено копие на морска раковина, като тези, които се срещат по плажовете на Каталуния. Кулата на Св. Варнава, покрита с мозайка от натрошено стъкло, била единствената кула, завършена преди смъртта на Гауди.

image  image  image

image  image  image
Години наред, архитектът конструирал и усъвършенствал символиката на пространството на катедралата, ръководейки се от каноничния порядък. Като цяло било намерено конструктивното решение, благодарение на опитите при работата в парка Гюел, доказали ефективността и надеждността на параболичните арки. Независимо от това, в ателието на територията на храма, Гауди продължавал да работи неуморно над детайлите.

image  image

image  image

image  image
В четирите ъгъла на строителната площ били издигнати обелиски, които според Гауди възхвалявали Светото Семейство и проповядвали добродетелите на покаянието. Композицията завършвала с фонтан и свещник, символизиращи пречистването с огън и вода. Гауди планирал да разположи в храма пейки за 13 000 богомолци.

image  image
  image  image
  Всъщност, през целия си живот Гауди правел това, което правели преди него Гойя и Ел Греко - умело използвал пластичността и податливостта на духовния свят. Той казвал, че "слухът съответства на вярата, а зрението - на славата, тъй като славата е образ на Бога. От гледна точка на зрението, усещането за светлина, пространство и пластичност, определя безпределността на пространството". Гауди познавал много добре и мощното психологическо въздействие на звука, особено в култовите здания и години наред експериментирал с удължени форми за камбаните на "Светото Семейство". Освен това, цялата конструкция на храма била проектирана по такъв начин, че звучала като огромен орган.

image  image  image

image  image  image

image
Цветовете също играели особена роля. Гауди си представял вътршното обзавеждане на катедралата като ярък, многоцветен псалм, възхваляващ Господ.

image  image  image

image  image
Приживе, Гауди успял да завърши само единия от двата параклиса, разположени в ъглите на църковния двор - малка постройка, покрита с купол, осигуряващ достатъчно количество дневна светлина. Създавало се впечатление, че в стените е вградена богата бродерия, изобилстваща с цъфтящи рози и розови храсти, свързани с християнската символика. Освен Светата Дева с Младенеца, в параклиса били изобразени Св. Доминго, Св. Каталина, фигурите на влъхвите и пророците от Новия Завет: Давид, Соломон, Исаак и Яков.

image  image

image  image
  "Фасадата на Рождеството" вселявала ужас в сърцата на посетителите, защото всеки, който заставал под гигантския скулптурен фриз, имал чувството, че сградата ще се срути и ще погребе всичко живо под себе си. Централният вход, разделен с колона е увенчан със скулптурна група, изобразяваща Свеото Семейство. Всички фигури са изваяни в естествена големина. На нивото на земята, две колони във формата на палми са стъпили върху гърбовете на две костенурки: морска, от страната на морето и сухоземна, от към планината. Костенурките символизират стабилността и неизменността на света. От друга страна, фигури на хамелеони от двете страни на фасадата, символизират постоянните промени на природните форми.

image  image

image  image  image

image  image
Цялата "Фасада на Рождеството" е стремителна и грандиозна и създава впечатление за непрекъснато движение. Както отбелязват критиците, това е един истински "трактат за чистия стремеж".

image  image

image  image
Гауди се вглеждал постоянно в посетителите, в търсене на подходящи модели. Така, пазачът на храма се превърнал в Юда. Един козар, послужил за модел на Пилат Понтийски. Грамаден мъж, срещнат в един бар, позирал за центуриона в сцената, изобразяваща избиването на младенците. Следващият етап от работата бил още по-необичаен. Приспивали пилета и кокошки с хлороформ, покривали ги с мазнина и изготвяли бързо от тях гипсови отливки. Мъртва сова, намерена на строежа, станала символ на нощта. Чак, когато решил да направи отливка от жив човек, който изгубил съзнание по време на работата, Гауди осъзнал ексцентричността на методите си.

image  image

image  image
На "Фасадата на Рождеството" е разположена доста сложна и изразителна анаграма на Исус (Анаграма е игра, състояща се в пренареждане буквите на дума така, че да се образува нова дума, като всяка буква от оригинала се използва само веднъж). В центъра на анаграмата се вижда кръст с буквите "и" в краищата му, символизиращи началото и края на всичко. Самият кръст е символ на зараждането и завършека на живота. По-нагоре може да се види един рядко срещан символ - златно яйце, покрито с червена глазура, на което се виждат буквите "JHS". Вероятно в този случай яйцето символизира целостта.

image  image

image  image
На 30-ти ноември 1925 г. била завършена кулата на Св. Варнава - първата кула в лявата част на "Фасадата на Рождеството". Това била единствената завършена кула, която видял Гауди. Отвътре, кулите били също толкова поразяващи, както и отвън. От основата им започвала винтообразна стълба, почти без перила. Изкачващият се човек добива впечатление, че се върти около оста си. Ако се гледа отгоре или отдолу, се получава смайващ оптичен ефект.

image  image

image  image
В годините, след смъртта на Гауди, неговият последовател - архтектът Доминик Сугранес завършил още три кули. По-късно (до 1977 г.) били издигнати още четири подобни кули при "Фасадата на Страстите Господни". Кулите са с квадратна основа и кръгло сечение към върха. В света съществуват много църковни кули с квадратно сечение и не толкова много - с кръгло сечение. Но само кулите на катедралата "Sagrada Familia" съчетават двете сечения.

image  image  image
На 7-ми юни 1926 г., на път към църквата "Сан Филип Нери", Гауди бил блъснат от трамвай. Хората, които се притекли на помощ не разпознали знаменития архитект и той бил откаран в болница за бедни в много тежко състояние. Когато дошъл на себе си и самоличността му била установена, предложили да го преместят в скъпа клиника, но Гауди отказал, приел последно причастие и на 10-ти юни 1926 г. починал.

image  image  image
След смъртта на Гауди, строителството на храма било оглавено от Доминик Сугранес и Франсиск де Кинтана. Едва през 1986 г. скулпторът Хосе Мария Субиракс пристъпил към работа над "Фасадата на Страстите Господни". На своеобразна сцена, разгърната в три плана, той изобразил историята на Христовите Страдания, започвайки с Тайната Вечеря и завършвайки с Разпятието.

image  image
На 28-ми ноември 2000 г. незавършения храм бил осветен. В наши дни Хосе Мария Субиракс и група архитекти продължават да работят усилено. Когато строителството бъде напълно завършено, над Барселона ще се издигат 18 кули в чест на дванадесетте апостоли, четирмата евангелисти, Божията Майка и Исус Христос. Кулите на евангелистите ще бъдат украсени с техните символи, а централната кула на Исус ще бъде увенчана с гигантски кръст.

image  image  image
Много хора възприемат творчеството на Гауди като пророчество. Великият архитект казвал неведнъж: "Катедралата "Светото семейство" не е последната катедрала, а първата през новата епоха". Творчеството на Гауди е охарактеризирано най-точно от архитекта Сантяго Калатрава: "Мисля, че Гауди служеше действително на религиозната идея, но бога или по-точно богинята, пред която се прекланяше, беше Архитектурата".


По материали от Интернет
 





Тагове:   изкуство,


Гласувай:
31




1. tili - То е чудо!
13.06.2010 03:14
Лека нощ, дон Антонио! Какво ли си съградил горе за тези години?
Поклон, sphinx!!! Шеметно благодаря!!!!
цитирай
2. sphinx - Благодаря, будна til!!! :)
13.06.2010 04:19
tili написа:
Лека нощ, дон Антонио! Какво ли си съградил горе за тези години?
Поклон, sphinx!!! Шеметно благодаря!!!!


Не знам, какво е съградил "горе" дон Антонио, но съм сигурен, че откакто е там, Раят е станал още по-красив!!! :)
цитирай
3. martiniki - трактат за чистия стремеж -
13.06.2010 07:09
и на мен ми звучи приблизително така

страхотен материал, sphinx
цитирай
4. kosara2008 - един осмислен Живот в Храм за възхвала.................изпълнена човешка мисия в
13.06.2010 09:50
Храм,

който се родее с Бога,
носил в сърцето и душата си....
това е тази Красота и Величественост!
Творение,
което те прави нищожен в дребните, делничности и те покорява ...

душите ни и днес коленичат от такива срещи,

благодаря ти, Вълшебнико - гид,
:)
цитирай
5. solinvictus - Браво за инфото и за представянето ...
13.06.2010 11:54
Браво за инфото и за представянето на този храм!
Беше преди време когато се опитах и аз като тебе да го представя на едни християни ,които ми говориха за библии и канони!
И доста се бях заровил в темата!
Няма да ти развалям патоса с който си описал "Sagrada" ,само да ти кажа ,че мястото е изкупено с пари на миряни събрани от "простия народ" и този храм е бил замислен с идеята всеки по всяко време да се помоли и отдаде на Бог!
Безплатно!

Сега да разгледаш само тря да си платиш ,на кой ?
цитирай
6. sphinx - 3. martiniki
13.06.2010 13:41
martiniki написа:
Трактат за чистия стремеж - и на мен ми звучи приблизително така


Благодаря, martiniki!
Наистина, това е най-точното определение!!!
цитирай
7. sphinx - 4. kosara2008
13.06.2010 13:47
kosara2008 написа:
Един осмислен Живот в Храм за възхвала.................изпълнена човешка мисия в Храм,
който се родее с Бога, носил в сърцето и душата си....
това е тази Красота и Величественост!
Творение, което те прави нищожен в дребните, делничности и те покорява ...
душите ни и днес коленичат от такива срещи!


Толкова хубаво си го написала, че не смея да добавя нищо, за да не го разваля!!!
Благодаря, kosara2008! :)
цитирай
8. sphinx - 5. solinvictus
13.06.2010 13:56
solinvictus написа:
Браво за инфото и за представянето на този храм!
Беше преди време когато се опитах и аз като тебе да го представя на едни християни ,които ми говориха за библии и канони!
И доста се бях заровил в темата!
Няма да ти развалям патоса с който си описал "Sagrada" ,само да ти кажа ,че мястото е изкупено с пари на миряни събрани от "простия народ" и този храм е бил замислен с идеята всеки по всяко време да се помоли и отдаде на Бог!
Безплатно!
Сега да разгледаш само трябва да си платиш , на кой ?


Благодаря, solinvictus!
Исус е изгонил търговците от Храма, а сега те са навсякъде! За съжаление!!!

Не само, че не ми разваляш "патоса", но съм благодарен, че ме подсещаш! И аз бях чел, че мястото е закупено с волни пожертвувания на миряните и даже голяма част от средствата, необходими за построяването на Храма, също са събрани по този начин!!!
цитирай
9. nadezda - Незнам дали е пророк, но въображ...
13.06.2010 13:58
Незнам дали е пророк,но въображението му е зашеметяващо!
цитирай
10. sphinx - 9. nadezda
13.06.2010 14:02
nadezda написа:
Незнам дали е пророк,но въображението му е зашеметяващо!


По своему си е истински пророк! Колкото до въображението му... нямам думи!!! :)
цитирай
11. mamas - Невероятно е,
13.06.2010 14:22
че човешки ум и човешки ръце са сътворили това архитектурно чудо...
Бог ги е водил!
Поздравявам те за постинга!
цитирай
12. sphinx - 11. mamas
13.06.2010 14:29
mamas написа:
Невероятно е, че човешки ум и човешки ръце са сътворили това архитектурно чудо...
Бог ги е водил!


Благодаря, mamas!
Съгласен съм с теб! Не е възможно да бъде сътворен такъв Храм, без благословията на Бог!!! :)
цитирай
13. kosara2008 - :)
13.06.2010 14:47
едва ли ще развалиш божествената магия ако нещо прошептиш:)

ведрост в жегавото да ти е
цитирай
14. solinvictus - Хехехе гледам че се разпалихте!...
13.06.2010 15:07
Хехехе гледам че се разпалихте!
Не намейсвайте Бог ,щото по сградата има доста не Божий символи и изобразяванията им нямат нищо общо с Християнството!
В Барселона предстои дискусия по този въпрос и е отлагана съвсем преднамерено и комерсиално!
Може и да не се състои никога всичко да се остави на самотек!
Просто се наслаждавайте на фантазията на този Гауди!
хехе
п.п.между другото той става архитект на този обект по един много непрозрачен начин!
ама ...
цитирай
15. scarlety - Kрасота,изящество,величественост!
13.06.2010 15:51
Оставаш шокиран от красотата на това Чудо на архитектурата!
Поздравления на теб за труда ти!:)
цитирай
16. injir - Уникален е този храм. Виждала съм го ...
13.06.2010 15:59
Уникален е този храм. Виждала съм го два пъти отвън . Благодаря за разходката!
цитирай
17. kaprizna - Изумяваш ме, sphinx!
13.06.2010 16:23
Изключителни постинги правиш и разказваш като екскурзовод!
Удоволствие е за мен да посещавам твоят блог!
Сърдечен поздрав!
цитирай
18. sphinx - 13. kosara2008
13.06.2010 16:56
kosara2008 написа:
едва ли ще развалиш божествената магия ако нещо прошептиш:)


Ооо, ще разваля! Със сигурност! Не става въпрос за Божествената магия, а за магията на думите ти! :)
Прохладен следобед и на теб! :)
цитирай
19. sphinx - 14. solinvictus
13.06.2010 17:12
solinvictus написа:
Хехехе гледам че се разпалихте!
Не намейсвайте Бог ,щото по сградата има доста не Божий символи и изобразяванията им нямат нищо общо с Християнството!
В Барселона предстои дискусия по този въпрос и е отлагана съвсем преднамерено и комерсиално!
Може и да не се състои никога всичко да се остави на самотек!
Просто се наслаждавайте на фантазията на този Гауди!
хехе
п.п.между другото той става архитект на този обект по един много непрозрачен начин!
ама ...


Не мисля, че това е разпалване, а спонтанна човешка реакция, отразяваща възхищението пред велико произведение на изкуството, създадено от гениален творец! Всички символи са съвсем християнски. Наистина, някои от тях са от раннохристянските времена, когато нещата са били още доста преплетени. Имам предвид изобразяването на пеликана, например! Но за какво говорим всъщност, след като във всяко красиво творение прозира Божественият Промисъл?! Какво мислят скованите църковни институции няма значение, защото Гауди безспорно е бил много религиозен човек и творението му е истинска възторжена възхвала на Бог! няма никакво значение и как е бил избран, защото е важно, какво е оставил след себе си!
И да, по-добре е да не навлизаме в дребнави спорове, а да застанем смирено пред величествената красота!!!
цитирай
20. sphinx - 15. scarlety
13.06.2010 17:27
scarlety написа:
Kрасота,изящество,величественост! Оставаш шокиран от красотата на това Чудо на архитектурата!
Поздравления на теб за труда ти!:)


Благодаря, scarlety!
Точно така е, както казваш и веднъж видяно, това усещане остава завинаги в сърцето!
цитирай
21. sphinx - 16. injir
13.06.2010 17:30
injir написа:
Уникален е този храм. Виждала съм го два пъти отвън . Благодаря за разходката!


Чудесно е, че си виждала Храма цели два пъти, за което ти завиждам благородно! :) Но защо само отвън?!
цитирай
22. sphinx - 17. kaprizna
13.06.2010 17:37
kaprizna написа:
Изумяваш ме, sphinx! Изключителни постинги правиш и разказваш като екскурзовод!
Удоволствие е за мен да посещавам твоят блог!
Сърдечен поздрав!


Удоволствието е изцяло мое, kaprizna и наистина много се радвам, че моя блог ти харесва! Не бих искал обаче, да си приписвам чужди заслуги. Както съм написал, публикацията е по материли от Интернет, леко интерпретирани от мен. Единственото ми желание е да споделям с вас красотата!!!

И аз те поздравявам най-сърдечно! :)
цитирай
23. solinvictus - И да, по-добре е да не навлизаме в ...
13.06.2010 17:38
sphinx написа:

И да, по-добре е да не навлизаме в дребнави спорове, а да застанем смирено пред величествената красота!!!


Смирено никога!
цитирай
24. sphinx - 23. solinvictus
13.06.2010 17:41
ОК Решението си е твое!!! :)
цитирай
25. monaliza121 - Изумително!
13.06.2010 19:58
Нямам какво да добавя. Поздравления!
цитирай
26. sphinx - 25. monaliza121
13.06.2010 20:09
monaliza121 написа:
Изумително! Нямам какво да добавя. Поздравления!


Благодаря, monaliza121! :)
И аз онемях, когато видях катедралата за пръв път! Имам предвид, на снимки.
Ако някога ми се усмихне щастието да я видя на живо, сигурно ще онемея за винаги!!! :)
цитирай
27. nikita6864 - Величествена гледка!
13.06.2010 21:59
Божиите храмове - едно от малкото красиви неща, които човекът е създал!

Дай Боже един ден да видим този храм на живо, sphinx! :)
цитирай
28. pitagorid - Поздравления sphinx
13.06.2010 23:20
Наслаждавам се с удоволствие на всичко което поместваш в блога. За пръв път видях на живо Саграда фамили през 2003 г. Оттогава са минали вече 7 години, а строежа като че ли не е мръднал. Тогава ни обясниха, че при съвременните строителни техники, строителството се очаква да завърши около 2030 година. Дали ще стане това не се знае, защото все още има спорове по някои детайли. Не знам дали не си намерил или нарочно не си поместил снимка на макета на катедралата, как ще изглежда в завършен вид, но това което съм виждал е наистина внушително
цитирай
29. sphinx - 27. nikita6864
13.06.2010 23:59
nikita6864 написа:
Величествена гледка!
Божиите храмове - едно от малкото красиви неща, които човекът е създал!

Дай Боже един ден да видим този храм на живо, sphinx! :)


Както винаги, съм съгласен с всяка твоя дума! :)
Дай Боже пожеланивто ти да се осъществи и ако бъдем там по едно и също време, би било чудесно!!! ;)
цитирай
30. sphinx - 28. pitagorid
14.06.2010 00:09
pitagorid написа:
Поздравления sphinx
Наслаждавам се с удоволствие на всичко което поместваш в блога. За пръв път видях на живо Саграда фамили през 2003 г. Оттогава са минали вече 7 години, а строежа като че ли не е мръднал. Тогава ни обясниха, че при съвременните строителни техники, строителството се очаква да завърши около 2030 година. Дали ще стане това не се знае, защото все още има спорове по някои детайли. Не знам дали не си намерил или нарочно не си поместил снимка на макета на катедралата, как ще изглежда в завършен вид, но това което съм виждал е наистина внушително


Благодаря, pitagorid!
Мисля, че не е необходимо да повтарям отново, с какво удоволствие пътешествам по света, благодарение на чудесните ти пътеписи!
Колкото до макета на Храма, имам снимка и на макета и на архитектурния план, но не исках да навлизам в инженерни подробности.
цитирай
31. razkazvachka - от една година разглеждам какви ли не албуми със снимки на това чудо и на
14.06.2010 08:05
другите творби на Гауди - тук има друг поглед, различен от обичайните снимки - наистина е представена като "възхвала" - иначе има доста потискащи елементи...
Много интересен постинг!
цитирай
32. irka66 - Прекрасно, удивително и величествено!!!
14.06.2010 08:15
Сободният човешки дух и вярата могат да сътворят и най - невъзможните гениални неща!!!
Благодаря за страхотната разходка! Хубава седмица!
цитирай
33. sphinx - 31. razkazvachka
14.06.2010 09:52
razkazvachka написа:
от една година разглеждам какви ли не албуми със снимки на това чудо и на другите творби на Гауди - тук има друг поглед, различен от обичайните снимки - наистина е представена като "възхвала" - иначе има доста потискащи елементи...
Много интересен постинг!


Благодаря, razkazvachka!
Не знам, може би е въпрос на настроение или на вътрешна нагласа, но този Храм никога не ми е въздействал подтискащо! Всъщност, в украсата (скулптурните групи, фреските) на почти всички храмове има подтискащи елементи, които са част от търсеното въздействие - страхопочитание, размисъл, пречистване и стремеж към светлината!
Успешна седмица! :)
цитирай
34. sphinx - 32. irka66
14.06.2010 10:01
irka66 написа:
Прекрасно, удивително и величествено!!! Сободният човешки дух и вярата могат да сътворят и най - невъзможните гениални неща!!!
Благодаря за страхотната разходка! Хубава седмица!


Сободният човешки дух, вярата и вдъхновението създават ВИНАГИ гениални творения!
Благодаря, irka66! Радвам се, че разходката ти е харесала!
Красиви, слънчеви дни! :)
цитирай
35. monaliza121 - Не мога да коментирам Гауди...
16.06.2010 10:44
Поздравления за постинга!
цитирай
36. sphinx - 35. monaliza121
16.06.2010 10:57
monaliza121 написа:
Не мога да коментирам Гауди... Поздравления за постинга!


Благодаря!!!
Нима може да има по смислен и изразителен коментар от това, което си написала?!
цитирай
37. mileidi46 - !!!!
18.06.2010 03:40
Барселона за мен е най-красивият град ...аз съм влюбена в този колос на архитектурата..бях се побъркала-не знаех какво по напред да снимам...
Саграда трябва да се види...за да се усети величието и...И не само...
Прекрасно е...всичко...
цитирай
38. sphinx - 37. mileidi46
19.06.2010 00:26
mileidi46 написа:
Барселона за мен е най-красивият град ...аз съм влюбена в този колос на архитектурата..бях се побъркала-не знаех какво по напред да снимам...
Саграда трябва да се види...за да се усети величието и...И не само...
Прекрасно е...всичко...


След този чудесен, емоционален коментар, не ми остава нищо друго, освен да замълча!!! Благодаря, mileidi46!!!
цитирай
39. eien - Странно, но такава помпозност и красота ми действа на сетивата само
02.07.2010 18:00
като на туристка, а като вярваща...нещо семпло, тихо, спокойно...може да е "скритата вътрешна стаичка". Заповядайте!
цитирай
40. sphinx - 39. eien
02.07.2010 23:42
eien написа:
Странно, но такава помпозност и красота ми действа на сетивата само като на туристка, а като вярваща...нещо семпло, тихо, спокойно...може да е "скритата вътрешна стаичка". Заповядайте!


Да, вероятно за молитва е по-подходяща малката църква в енорията, но с този постинг изразявам преклонение пред гения на Гауди и възхищение от това невероятно архитектурно творение!
Спокоен и ползотворен уикенд!!! :)
цитирай
41. eien - Да, сфинкс, разбрах Ви и Ви благодаря!
04.07.2010 12:46
Наистина иамте вкус и моите уважения, че сте се спряла на този велик творец!
цитирай
42. sphinx - 41. eien
04.07.2010 14:02
eien написа:
Да, сфинкс, разбрах Ви и Ви благодаря! Наистина иамте вкус и моите уважения, че сте се спряла на този велик творец!


Благодаря за добрите думи и високата оценка, eien! :)
Наистина мисля, че Гауди и невероятното му творчество са истинско съкровище за човечеството!
Слънчев и усмихнат ден! :)
цитирай
43. eien - Възхвала на Господа и
05.07.2010 03:47
хвала на Вас, сфинкс!
Благодаря отново и отново!
цитирай
44. sphinx - 43. eien
05.07.2010 23:26
eien написа:
Възхвала на Господа и хвала на Вас, сфинкс!
Благодаря отново и отново!


И аз благодаря за възторжените думи, eien! :) Честно казано обаче, не мисля, че ги заслужавам. Ако имам изобщо някаква заслуга, тя се свежда само до това, че си направих труда да събера и обработя снимков и текстов материал и по този начин да споделя възхищението си от Гауди и наследството, което ни е оставил! Това е всичко.
Радвам се, че бяхте тук! :)
цитирай
45. tili - Катедралите се строят
06.07.2010 00:06
с векове. Така е и с тази, слава Богу!
Случайно попаднах и искам да споделя с посетителите ти това бижу на Alan Parsons - проектът La Sagrada Familia :

http://www.youtube.com/watch?v=v5EALCeAFgs

Поздрав!
цитирай
46. sphinx - 45. tili
06.07.2010 00:39
tili написа:
Катедралите се строят с векове. Така е и с тази, слава Богу!
Случайно попаднах и искам да споделя с посетителите ти това бижу на Alan Parsons - проектът La Sagrada Familia :

http://www.youtube.com/watch?v=v5EALCeAFgs

Поздрав!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Благодаря, tili!!! Благодарение на чудесния коментар и клипа, който споделяш, постингът вече изглежда много по-добре!!!
Спокойна вечер т.е. вече нощ! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sphinx
Категория: Изкуство
Прочетен: 2372116
Постинги: 162
Коментари: 2790
Гласове: 15972
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031