Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2010 01:31 - Величествена архитектура всред джунглите - ПРАМБАНАН и АНГКОР ВАТ
Автор: sphinx Категория: Изкуство   
Прочетен: 14512 Коментари: 22 Гласове:
16

Последна промяна: 15.01.2010 23:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди няколко дни, случайно ми попадна снимка на величествен индуистки храм, за който въобще не бях чувал - ПРАМБАНАН. Бях поразен от величествената му красота и понеже ми напомни за един друг храм - АНГКОР ВАТ, който винаги разпалва въображението ми по невъобразим начин, реших да споделя възторга си с вас. Аз потеглям! А вие?! Готови ли сте да ме придружите?! :)


  ПРАМБАНАН Храмът Прамбанан е необичайно красива постройка, издигната през X век по време на управлението на двата краля Ракай Пикатан и Ракай Балитунг. Извисяващият се на цели 47 метра, храмът е въплъщение на мечтата на своя създател да демонстрира триумфа на индуизма на остров Ява. Прамбанан се намира в район, който в момента функционира като красив парк. Местните хора продължават да разказват една интересна легенда за историята на храма.

image  image

image  image

image  image  image
Според нея някога живял мъж на име  Bandung Bondowoso, който се влюбил в Roro Jonggrang. За да отхвърли любовта му, Jonggrang помолила Bondowoso да й построи храм с хиляда статуи само за една нощ. Желанието й било почти изпълнено, когато Jonggrang наредила на жителите на града да нахвълят ориз и да го подпалят, така че пламналият огън да заблуди  Bondowoso, че се е съмнало. Разбирайки, че е измамен Bondowosо, който вече бил направил 999 статуи, прокел своята избраница да се превърне в последната статуя на храма на нещастната му любов.
Прамбанан се състои от три основни постройки, разположени в глания двор, които носят имената  - Вишну, Брахма и Шива. Тези три храма са символи на триумфа на индуизма. И трите храма са с лице към изтока. Всеки има по един придружаващ го храм, който е обърнат на запад съответно от - Нандини за Шива, Ангса за Брахма и Гаруда за Вишну. Освен тях има два странични храма, четири  храма kelir (малки храмове, които напомнят на пурите в Бали и които се смятат за пазители от зли духове)  и четири храма в четирите ъгъла. Във втората зона има още 224 храма.

image  image  image

image  image
Влизайки в храма на Шива, който е най-високият и с централно местоположение, ви очакват четири зали. В главната зала се намира статуя на Шива, а в другите три - статуя на Дурга (съпругата на Шива), на Агастия (учителят на Шива) и Ганеша (синът на Шива). Според популярната легенда, статуята на Дурга е статуята на неблагодарната Roro Jonggrang.
Северно от храма на Шива се намира този на Вишну. В него има само една зала със статуя на Вишну. По същия начин в храма на Брахма, който стои в южната част, има само една зала с една статуя на Брахма. Една от най-интересните постройки в храмовия комплекс е храмът на Гаруда, който е разположен до храма на Вишну. Той разказва историята за полуптицата получовек Гаруда. Фигурата му е изобразена със златно тяло, бяло лице, червени крила, а човката и крилете му приличат на орлови. Смята се, че това е образ, подобен на този на Бену, който се свързва с Бога на слънцето в египетската митология или на феникса в древногръцката митология.

image  image

image  image

image  image
Гаруда успява да спаси майка си от проклятието на Аруна, като открадва Tirta Amerta (свещената вода на боговете). Това е причина той да стане обект на възхищение сред хората. В Индонезия Гаруда е символ на страната. Друга страна, която използва същия символ е Тайланд, макар че там той е известен като Крут или Пха Крут. В Прамбанан има панели с релефи на откъси от Рамаяна. Друг интересен релеф е с изображение на дървото на живота, вечността и на хармонията с природата.
Ако се загледат в релефите по-внимателно, посетителите могат да открият изображения на птици, сред които и на папагала Cacatua sulphurea, който казва отговорите на неразгадани въпроси. Всъщност в Прамбанан има много интересни неща, които си струва да бъдат видени и чиято красота думите бегло могат да предадат.


По материали от Интернет



  АНГКОР ВАТ АНГКОР (Angkor) е древната столица на Камбоджа. В течение на няколко века кхмерските крале, считащи себе си за богове, строили тук величествени дворци и храмове. В X-XII век Ангкор е бил вероятно един от най-големите градове в света. Но в 1431 година, след като войските на съседния Сиам (днешен Тайланд) завладяли и разрушили града, жителите го напуснали и той попаднал във властта на джунглата, която го скрила за дълги години. Времето и джунглата не пощадили дървените постройки, но дворците и храмовете, независимо от разрурушенията, съумяли да се противопоставят и просто потресли европейските изследователи, когато ги видяли за пръв път през XIX век.

image  image
    image  image
В Европа Ангкор получил широка известност през 1868 година, след излизането на книгата "Пътешествие в Сиам и Камбоджа" от френския натуралист Анри Муо. Под натиска на Франция през 1907 година, намиращият се под контрола на Сиам Ангкор, бил върнат на Камбоджа. Първите работи по разчистването му от джунглата и възстановяването на сградите започнали още в началото на XX век, но пълномащабен характер придобили едва през 1930 годна. Гражданската война, започнала след държавния преврат в 1970 година и продължила почти 20 години, нанесла на Ангкор огромни вреди. Истинските грижи по възстановяване на Ангкор започнали отново през 1990 година, а от 1992 година градът е взет под егидата на ЮНЕСКО. Руините на Ангкор заемат площ от около 200 кв.км. Запзили са се около 100 дворци и храмове.

image  image

image  image

image  image
  Храмът Ангкор-Ват (Angkor Wat) е разположен до южната граница на древния Ангкор и се явява безспорно най-голямата му забележителност. Преводът на името му гласи "град-храм". Построен е при управлението на крал Суряварман II около 1112-1152 г. и е посветен на индуисткия бог Вишну. Ангкор-Ват е навярно наи-крупното религиозно съоръжение в света. Общата му площ е около 2 кв.км. Той се е съхранил най-добре в сравнение с останалите постройки, което се обяснява с това, че даже след запустяването на тези места и до наши дни, в него са живяли будистки монаси.

image  image
image  image

  Храмът е обграден от ров с ширина 190 метра, който в древността е гъмжал от крокодили. От западната страна ровът се пресича от каменна дига, по която се влиза в храма. Територията му е защитена от стена с размери 1025 м. на 800 м. От вратата към храма е прокаран дълъг и широк път, разположен върху насип с височина около 1,5 м. Самият храм представлява твърде сложна конструкция на три нива с множество стълби и проходи.

image  image

image  image

image  image
Ангкор-Ват е увенчан с пет кули - една в центъра и четири по края на покрива. Височината на централната кула, която е значително по-висока от останалите е 42 м., а над земната повърхност се идига на 65 м. Тази кула символизира митичната планина Меру (Meru), която според индуистката митология е център на света. През всяко ниво преминават галерии. Галериите на първото ниво, с обща дължина около 800 м., са украсени с двуметрови барелефи, изобразяващи различни сцени от митологията и бита на древните кхмери. Галериите на второто ниво са украсени със скулптурни изображения на танцьорки, чиито общ брой е около 2000.

image  image

image  image
Друга забележителност на Ангкор е Ангкор-Тхом (Angkor Thom), разположен на 1,7 км. северно от Ангкор-Ват, представляващ нещо като цитадела на града. В центърът му се намира основната му забележителност - храмът Байон (Bayon). На 200 м. северозападно от Байон се намира храмът Бапхуон (Baphuon), който бил построен преди самия Ангкор-Тхом. От източната страна, пред рова е разположена така нречената Тераса на слоновете (Terrace of Elephants).

image  image

image  image

image  image
От тази тераса кхмерските крале наблюдавали церемониите на главния площад на Ангкор-Тхом. Над терасата са разположени останките на резиденцията на кхмерските крале, в чиито център е Пименакас (Phimeanakas), което означава "Небесен дворец". Друг голям храм, намиращ се на север от Ангкор-Тхом е Пре-Хан (Preah Khan). Той също е обграден от ров и стена с размери 700 на 800 м. По правило всички храмове на Ангкор са с правилна правоъгълна форма и са строго ориентирани в посока север-юг и запад-изток.

По материали от Интернет
 

 



Гласувай:
16



1. tili - В какви далечни и загадъчни места
13.01.2010 02:00
ни пренесе този път, sphinx! Всичко е така изумително красиво и величествено !!!
И ти благодаря за 11111 - ния ми глас ;-)))
http://www.youtube.com/watch?v=HpxX8YP5HhI
цитирай
2. lagrima - Чудесен постинг!Благодаря за р...
13.01.2010 05:38
Чудесен постинг!Благодаря за разходката!
цитирай
3. irka66 - Утринната ми разходка в тази тайнствена и красива част на света ме зареди !!
13.01.2010 08:37
Благодаря ти!!!
Денят ми ще е хубав!
Пожелавам и за теб да е така!
цитирай
4. sphinx - 1. tili
13.01.2010 09:37
В Интернет няма граници! Всякакви пътешествия са възможни! А има толкова много мамещи места!!! :)

Благодаря за музикалния поздрав! :) Интересно число съм улучил!!! :) Дано да е за добро!!! :)
цитирай
5. sphinx - 2. lagrima
13.01.2010 09:40
Радвам се, че ме придружи! :) Когато се изправи човек пред подобна величествена красота е хубаво да има приятел, с когото да сподели вълнението! :)
цитирай
6. sphinx - 3. irka66
13.01.2010 09:50
Благодаря! И моят ден със сигурност ще бъде хубав, щом съм успял да допринеса за доброто ти настроение! :)
А ти не спирай! Има толкова много магия в света, който ни заобикаля!!! :)
цитирай
7. nikita6864 - *^*
13.01.2010 10:26
sphinx написа:
Готови ли сте да ме придружите?! :)


о, аз да!
разглеждах, връщах се на няколко места, после пак продължавах ...

Сякаш Бог е потопил ръцете си в морето и е извадил пясък, започнал е да го спуска между пръстите на събраните си ръце, а след това хиляди мравчици са изрисували релефите ...

Благодаря ти и за тази екзотична и тайнствена разходка, приятелю!
Уникално е!

***
цитирай
8. sphinx - 7. nikita6864
13.01.2010 11:14
Радвам се, че откликна на поканата ми, приятелко!!! :)
Много красиво, поетично описание, подсилващо магичното очарование на тези екзотични кътчета, забулени в тайнствени легенди!!! :)
Благодаря!!! :)
цитирай
9. panazea - Древните цивилизации!
13.01.2010 19:20
Пътеводител по света!
Благодаря , за това , което ни представяш!
цитирай
10. tit - Благодаря
13.01.2010 19:58
за виртуалния полет над тези свидетели за силата на човешкия талант и умения! Впечатляваща архитектура, която придава величие на легендите, разаказани чрез нея!:))
цитирай
11. sphinx - 9. panazea
13.01.2010 20:31
"Пътеводител по света" - силно казано! Твърде много са обаче местата, съхранили тайни, излъчващи величие и това е истинско предизвикателство, на което не бих могъл да устоя! :) Затова в бъдеще, ако имате желание, сигурно ще ви поведа на ново пътешествие! :)
цитирай
12. pitagorid - Отново съм изненадан
13.01.2010 21:19
Винаги съм се възхищавал на твоите постинги. А сега ни поднасяш нещо много екзотично. За Ангкор Ват съм чел много, а скоро гледах и филм на National geographic. Но за Пранбанан не съм чувал. Благодаря за интересния постинг
цитирай
13. sphinx - 10. tit
13.01.2010 21:21
За съжаление, човешкият гений не винаги е съзидателен, но пък, когато се устреми нагоре към светлината е неукротим в стремежа си да постигне божествено съвършенство!!! Хубаво е, че можем бродейки по виртуалните пътеки, да се възхитим на красотата, пощадена от времето!!! :)
цитирай
14. sphinx - 12. pitagorid
13.01.2010 22:05
Благодаря за добрите думи! И аз не бях чувал за Прамбанан, но бях така поразен от величествената му красота, че побързах да я споделя!!! :)
цитирай
15. nicodima - Thanks! : )
13.01.2010 22:13
Малка чудесна почивка след днешния ужасен / за мен поне / ден...
цитирай
16. sphinx - 15. nicodima
13.01.2010 22:27
Нека след тази почивка дните да бъдат все по-хубави!!! :)
цитирай
17. natali60 - И аз благодаря
14.01.2010 04:36
за чудната разходка. Пак ни пренесе на вълшебно място :)
Поздрави! :)
цитирай
18. nicodima - Виж нещо интересно от блога : )
14.01.2010 08:46
http://jones.blog.bg/nauka/2007/01/26/zverove-i-po-stenite.38628
Хубав ден!
цитирай
19. sphinx - 17. natali60
14.01.2010 09:49
Наистина вълшебно място и при това е относително близо до теб!!! При добро стечение на обстоятелствата, сигурно би могла да го посетиш!!! :)
Най-сърдечни поздрави! :)
цитирай
20. sphinx - 18. nicodima
14.01.2010 10:05
О, "jones"!!! При него винаги е интересно! Често го посещавам, но за съжаление, напоследък не публикува много често!
Хубав ден и на теб! :)
цитирай
21. enige - Страхотно!
14.01.2010 16:49
Величествено, загадъчно, вечно!
цитирай
22. sphinx - 21. enige
14.01.2010 17:20
Не мога да добавя нищо повече! С малко думи си казала всичко!!!
Приятна вечер! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sphinx
Категория: Изкуство
Прочетен: 2372090
Постинги: 162
Коментари: 2790
Гласове: 15972
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031