Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 23:45 - Очарователен полъх от викторианска Англия - ПРЕРАФАЕЛИТИТЕ
Автор: sphinx Категория: Изкуство   
Прочетен: 15250 Коментари: 16 Гласове:
20

Последна промяна: 11.01.2010 01:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Привет приятели! :)
Вероятно не всеки от вас споделя моята любов към сюрреализма в изобразителното изкуство и за да не ставам досаден, реших да разнообразя публикациите си с нещо много красиво, надявайки се да ви допадне и да ви зарадва! Преди да продължа, искам да ви предупредя, че репродукциите, с които разполагам са твърде много, но понеже са много красиви (според мен), не намерих сили да махна някои от тях. Затова ще поставя в текста някои от картините (за да не ви е скучно), а останалите ще разположа в края на постинга.
Пожелавам ви приятни мигове!!!


image  image  image
  image  image    image
ПРЕРАФАЕЛИЗЪМ (Pre-Raphaelitism) е направление в английската живопис и поезия, възникнало през втората половина на XIX век, с цел да се противопостави на условностите на викторианската епоха, академичните традиции и сляпото подражание на класическите образци. Наименованието "прерафаелити" (Pre-Raphaelites) подсказвало духовно родство с флорентинските художници от епохата на Ранния Ренесанс т.е. художниците "преди-Рафаел" и Микеланджело: Перуджино, Фра Анжелико, Джовани Белини. Най-видни представители на това направление били поетът и живописец Данте Габриел Росети, живописецът Уйлям Холман Хънт, Джон Евърет Миле, Мадокс Браун, Едуард Бърн-Джонс, Уйлям Морис, Артър Хюз, Уолтър Крейн и Уйлям Уотърхаус.

image  image  image

image  image  image
Първият етап от развитието на това направление започнал с възникването на така нареченото "Братство на прерафаелитите" (Pre-Raphaelite Brotherhood). Първоначално, това били Джон Евърет Миле, Уйлям Холман Хънт, Данте Габриел Росети и по-малкия му брат Уйлям Майкъл Росети, Томас Вулнер и живописците Фредерик Джон Стивънс и Джеймс Колинсън. Те споделяли напълно възгледите си за съвременно изкуство, а именно - били убедени, че съвременната английска живопис умира и най-доброто решение било, да се възроди искреността и простотата на ранното италианско изкуство т.е. изкуството преди Рафаел, когото смятали за основоположник на академизма. Така се зародила идеята за създаване на тайно общество, наречено "Братство на прерафаелитите", противопоставящо се на официалните художествени течения. До появата на прерафаелитите, британското изкуство се определяло главно от дейността на Кралската художествена академия, която се отнасяла много внимателно и подозрително към всяко нововъведение и се опитвала всячески да съхрани традициите на академизма.

image  image  image

image  image  image
Хънт, Миле и Росети публикували манифест в който изразявали нежеланието си да изобразяват хората и природата отвлечено-красиви, заявявайки, че им е омръзнала официалната митологична, историческа и религиозна живопис. Прерафаелитите искали да се върнат към детайлизацията и дълбоката, сочна палитра на живописците от епохата "Куатроченто". Принципите на "Братството" били подложени на яростна критика от страна на много известни по това време живописци. Положението било спасено от Джон Ръскин, който бил поет и най-влиятелният искуствовед и критик на Англия, независимо, че по това време бил едва 30-годишен. В няколко статии, публикувани във вестник "Таймс", той похвалил произведенията на прерафаелитите. Освен това, закупил много от картините на Росети и взел под крилото си младия Миле, в когото съзрял веднага безспорния талант (Дж. Е. Миле постъпил в Академията, когато бил едва на десет години).Идеите на Ръскин трогнали дълбоко прерафаелитите, особено Уйлям Хънт, който заразил с ентусиазма си Миле и Росети. След поддръжката на Ръскин, изкуството им било признато от обществото и даже от Кралската академия, а през 1855 г., на Световното изложение в Париж пожънали истински успех.

image  image  image

image  image  image

image  image

image
Вторият етап от развитието на прерафаелизма настъпил през 1856 г., след запознанството на Д. Г. Росети с Едуард Бърн-Джонс и Уйлям Морис. Идеите, които обединили тези художници били естетизмът, стилизирането на формите, еротизмът, култът към красотата и художественият гений. Междувременно прерафаелизмът се разпространил в различни сфери на живота - в декоративното изкуство, архитектурата, дизайна на интериора, на мебелите, на книгите и илюстрацията. Към по-късните прерафаелити се присъединили Евелин де Морган, Хенри Джъстис Форд и Евелин Пол.
Прерафаелитите изобразявали сюжети от Евангелието, но не се придържали към историческата достоверност, а наблягали на вътрешния философски смисъл. Те създали чрез картините си нов тип женска красота, достойна за възхищение и преклонение. В техните платна жената била загадъчна, чувствена, мамеща, невъобразимо красива и женствена.

image  image  image

image  image  image
Във Великобритания смятали прерафаелизма за първото британско направление, достигнало световна слава и оказало огромно влияние върху развитието на литературата и цялата английска култура. Но независимо от интереса към миналото, прерафаелитите били по-скоро новатори и указали влияние не само върху развитието на английската живопис, но спомогнали за утвърждаването на стиловете "Модерн", "Ар Нуво" и "Виенския Сецесион". Някои от съвременните изследователи смятат прерафаелитите и особено Данте Габриел Росети, за предшественици на символистите.


По материали от Интернет


Както обещах, публикувам тук останалите репродукции, за да добиете по-пълна представа и да се насладите на сътворената красота!

~*~*~*~ Картини на Едуард Бърн-Джонс ~*~*~*~
image  image  image

image  image  image

image  image

image  image  image

image  image  image

image  image  image

image  image  image


~*~*~*~ Картини на Данте Габриел Росети ~*~*~*~

image  image  image

image  image  image

image  image  image  image


~*~*~*~ Картини на Уйлям Холман Хънт ~*~*~*~

  image 
image  image  image

image  image

image  image  image


~*~*~*~ Картини на Уйлям Уотърхаус ~*~*~*~

image  image  image

image  image  image  image

image  image  image

image  image  image  image

image  image

image

image  image

image  image 
image




Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Mnogo e krasivo!
09.01.2010 23:51
Radvam se 4e go do4akah.Isobzo ne si dosaden.Tova e takova blajenstvo za o4ite. Prodyljavai da ni radvash. Nie zatova sme tuk Leka nost.
цитирай
2. sphinx - 1. panazea
10.01.2010 00:16
Много благодаря за добрите думи!
Лека и спокойна нощ! :)
цитирай
3. tit - Полъх, взимащ дъха!:))
10.01.2010 00:38
"waterhuse_circe_offering_the_cup_to_ulysses" - ме впечатли особено с изображението, видно в огледалото зад жената! Виждаш триизмерно - каква фантазия!:)

Поздрав!
цитирай
4. sphinx - 3. tit
10.01.2010 01:14
"Цирцея, предлагаща магическа напитка на Одисей", великолепно нарисувана от Уйлям Уотърхаус. Имаш очи да виждаш!!!
Радвам се, че си тук! :)
цитирай
5. tili - Наистина очарователен полъх!
10.01.2010 11:26
Сигурно някой от тях е нарисувал магическия и очарователен портрет на Дориан Грей ;-)
Иска ми се да подчертая важното място и роля на Уилям Морис в това движение. Като книжен оформител и дизайнер на текстил е положил началото на ново мислене в тези две изкуства, които са част от живота на всеки от нас и до днес.
Много богата галерия!!!
цитирай
6. ivana59 - Пир за сетивата ми!
10.01.2010 11:56
Благодаря, sphinx!
цитирай
7. virtualna1biblioteca - Tozi poznavash li go?
10.01.2010 12:38
http://sphinx.blog.bg/photos/76646/original/1232987007_hylas_and_the_nymphs.jpg
Tova si ti sred nimfite!
цитирай
8. sestra - Трудно се говори за прерафаелитите.
10.01.2010 13:44
Като всяко новаторско направление, създават цяла нова вселена. Изглежда, че романтичното тук не може да бъде надхвърлено повече от ръка на живописец. Толкова хубав материал, събрал всичко накуп! Благодаря ти, както винаги, sphinx! :)
цитирай
9. sphinx - 5. tili
10.01.2010 15:53
Благодаря! Чудесен коментар! :)
Само ще поясня, защо не съм показал произведения на Уйлям Морис. Моят интерес (без да задължавам никого с това) е насочен към живописта. Тъй като Морис е преди всичко дизайнер и единствената запазена негова картина е "Хубавата Изолда", прецених, че е достатъчно да го спомена само като виден участник в "Братството на прерафаелитите". Безспорно, Уйлям Морис е великолепен творец и който има желание да научи повече и да се наслади на прекрасните му творби, може да направи това тук:
http://artpages.org.ua/formi/uiliyam-morris.html
цитирай
10. sphinx - 6. ivana59
10.01.2010 15:58
И аз благодаря, че идваш тук! :)
Наистина чудесен пир за сетивата! Няма насищане! :)
цитирай
11. sphinx - 7. virtualna1biblioteca
10.01.2010 16:00
Не! Не го познавам, но това, което казваш звучи примамливо! :) Хубаво би било да е истина! :)))
цитирай
12. sphinx - 8. sestra
10.01.2010 16:05
Може би наистина е трудно да се говори за прерафаелитите, но мисля, че щом човек попадне всред тази красота, трябва просто да се отпусне и да се наслаждава!
Лек и спокоен ден!!! :)
цитирай
13. mmagy - Благодаря, наистина приятни ми...
10.01.2010 16:59
Благодаря,наистина приятни мигове намерих тук!:)
цитирай
14. sphinx - 13. mmagy
10.01.2010 17:21
Винаги си добре дошла! :)
цитирай
15. odette - Здравейте!
10.01.2010 20:51
Не мога да не се присъединя към всеобщото въодушевление. Картините са изпълнени с вдъхновението на този, който е нанасял багрите.
Имала съм възможността да видя някои от тях в оригиналния им вид и въздействието им наживо, когато се усеща къде е бил допирът на четката, е наистина запомнящо се.
цитирай
16. sphinx - 15. odette
11.01.2010 00:34
Радвам се, че се присъединяваш! :)
Благородно ти завиждам, че си имала възможност да се насладиш на някои от тези творби в оригинал!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sphinx
Категория: Изкуство
Прочетен: 2372099
Постинги: 162
Коментари: 2790
Гласове: 15972
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031