Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 01:10 - Поклон пред една светица!!!
Автор: sphinx Категория: История   
Прочетен: 40304 Коментари: 54 Гласове:
45

Последна промяна: 26.02.2010 01:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди няколко дни ми попадна това послание, което ме развълнува дълбоко! Опитах се да го преведа криво-ляво с нескопосните си познания по английски език. Моля да ме извините за грубите грешки! Надявам се все пак, че съм успял да предам основния му смисъл. Преди да публикувам посланието, проверих в "Blog.bg", дали има публикуван друг материал по темата. И открих постинга "Да бъдеш Човек" на "zeifod", публикуван преди около 2 седмици - на 10.02.2010 г. Може да го прочетете ТУК. Великолепно го е направил, но въпреки това реших да публикувам и моя пост, защото идеята ми е да се разпространи и да не се забравя! Защото наистина е важно "Да бъдеш Човек"!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Погледнете тази жена! Никога не я забравяйте!!!

image
Светът не е станал безнравствен сега... той винаги е бил такъв.
Наградата не винаги отива при най-достойните.

Неотдавна, на 98 години почина Ирена Сендлер. По време на Втората световна война, Ирена получила разрешение да работи във Варшавското гето като санитар. Тя имала "тайни мотиви" за това. Като германка, знаела за плановете на нацистите по отношение на евреите. И започнала да изнася в сака с инструменти деца от гетото, а в задната част на камионетката имала голям сак за по-големите деца. Там държала и куче, което обучила да лае, когато охраната я пропускала да влиза и излиза от гетото. Естествено, войниците не искали да се занимават с кучето, а неговият лай прикривал звуците, които можели да издадат децата. По време на тази деятелност, на Ирена се отдало да изнесе от гетото и по този начин да спаси повече от 2500 деца. Но я хванали!!! Нацистите я пребили жестоко и счупили ръцете и краката й! Ирена записала имената на всички спасени от нея деца и съхранила този списък в стъкленица, която заровила под едно дърво в задния си двор. Оцеляла по чудо, след войната тя се опитала да открие всички евентуално оживели родители и да възстанови разбитите семейства. За съжаление обаче, по-голямата част от тях завършили живота си в газовите камери. Децата, на които помогмала, били осиновени или настанени в детски домове. Миналата година Ирена Сендлер била номинирана за Нобелова награда за мир. Но не била избрана! Наградата получил Ал Гор за филма му за Глобалното затопляне!
Днес, повече от 60 години след края на Втората световна война, това електронно съобщение се разпространява като частица от паметта - паметта за шестте милиона евреи, 20-те милиона руснаци, 10-те милиона христиани и 1900 католически свещенници, които били убити, разстреляни, изнасилени, изгорени, уморени от глад и унижение! Сега, повече от всякога, след като Иран, Ирак и други подобни твърдят, че Холкост е само мит, е абсолютно необходимо да се направи всичко възможно, за да не забрави светът случилото се! Защото има хора, които искат това да се повтори! Помогнете това послание да се разпространи по целия свят! Препратете го на свои познати и ги помолете да направят същото, за да не прекъснат брънките на паметта! Направете го! За това ще са ви необходими само няколко минути!
Благодаря!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Look at this lady - Let us never forget!
The world hasn"t just become wicked...it" s always been wicked.
The prize doesn"t always go to the most deserving.
Irena Sendler.

There recently was a death of a 98 year-old lady named Irena. During WWII, Irena, got permission to work in the Warsaw ghetto, as a Plumbing/Sewer specialist. She had an "ulterior motive". She KNEW what the Nazi"s plans were for the Jews (being German). Irena smuggled infants out in the bottom of the tool box she carried and she carried in the back of her truck a burlap sack, (for larger kids). She also had a dog in the back that she trained to bark when the Nazi soldiers let her in and out of the ghetto. The soldiers of course wanted nothing to do with the dog and the barking covered the kids/infants noises. During her time of doing this, she managed to smuggle out and save 2500 kids/infants. She was caught, and the Nazi"s broke both her legs, arms and beat her severely. Irena kept a record of the names of all the kids she smuggled out
and kept  them in a glass jar, buried under a tree in her back yard.
After the war, she tried to locate any parents that may have survived it and reunited the family. Most had been gassed. Those kids she helped got placed into foster family homes or adopted. Last year Irena was up for the Nobel Peace Prize.
She was not selected. Al Gore won --- for a slide show on Global Warming.

In MEMORIAM - 63 YEARS LATER Please read the little cartoon carefully, it"s powerful. Then read the comments at the end.
I"m doing my small part by forwarding this message. I hope you"ll consider doing the same.
It is now more than 60 years after the Second World War in?Europe?ended.
This e-mail is being sent as a memorial chain, in memory of the six million Jews, 20 million Russians, 10 million hristians and 1,900 Catholic priests who were murdered, massacred, raped, burned, starved and humiliated!
Now, more than ever, with Iraq, Iran, and others, claiming the HOLOCAUST?to be "a myth". It"s imperative to make sure the world never forgets, because there are others who would like to do it again.

This e-mail is intended to reach 40 million people worldwide! Join us and be a link in the memorial chain and help us
distribute it around the world. Please send this e-mail to people you know and ask them to continue the memorial chain.
Please don"t just delete it. It will only take you a minute to pass this along.
Thanks!


По материали от Интернет



Тагове:   подвиг,   човечност,


Гласувай:
45



1. miaa - Здравей Sphinx! Ти си невероятен ...
26.02.2010 01:23
Здравей Sphinx! Ти си невероятен човек.Радвам се за достойната ти позиция! Където и да се обърнеш, само за престъпления, секс , силикон и порно се говори и пише. Хубаво е този материал да го прочетат повече хора.
Защото тази жена е Ангел.
Поклон пред светлата й памет. Благодаря ти.
цитирай
2. tili - За първи път го виждам,
26.02.2010 01:27
но ще го препратя. Не защото съм любител на верижни послания,не! Просто съм била в Освиенцим. Видяла съм купищата човешки коси, детските обувки, куклите, четките за зъби, играчките, портретите на мъчениците.Крематориумите, кутиите с Cyclon B, гадните бараки... Това не се забравя! Не мога да си представя такава смелост, но явно човешкото сърце е способно на нечовешки подвизи! Дълбок поклон пред тази жена! Кощунствено е да я нарека "Героиня". Просто е била Човек!
Благодаря ти - докосна душата ми! God bless you!!!
цитирай
3. sphinx - 1. miaa
26.02.2010 01:42
Благодаря, miaa!!!
Не! Не аз, а тази кротка, светла жена е невероятен човек!!! Поклон пред паметта й и нека не я забравяме!!!
цитирай
4. sphinx - 2. tili
26.02.2010 01:51
Не съм бил в Освиенцим и едва ли бих имал сили да отида там или в който и да е друг подобен кошмар! Сигурно е така, както казваш - това не се забравя и точно заради това публикувах този материал. За да се помни и да не се повтаря!!! И да се помни подвига на тази свята жена!!!
цитирай
5. eien - Поклон и на Вас,
26.02.2010 06:58
че Ви вълнуват такива теми и хора! Малко останаха...
цитирай
6. mariani - Здравей spinnx,
26.02.2010 09:12
Поклон пред паметта на тази смела Ирена...
Не казвам, че Ал Гор не е заслужил наградата, но би било редно в такъв случай да дадат две...
Поздрави за поста
цитирай
7. nicodima - Съпругът ми е разказвал за Бухенвалд...
26.02.2010 09:19
Никога няма да събера смелост да посетя такова място. Аз не мога да събера смелост да гледам и на кино кадри на безчовечност...
Тази жена е разпръсквала мрака на Смъртта!
Винаги да е светла паметта и!
цитирай
8. irka66 - Господи, та тази жена е наистина ангел!
26.02.2010 09:29
Благодаря ти sphinx!Не трябва да забравяме наистина никога! Била съм в концлагера в Бухендвалд и сега отново изпитах усещането, което тогава ме обзе! Минали са повече от 25 години, а споменът ми за разказите и това, което видях тогава не е изтрит! Напротив! Толкова човешка мъка и нечовешко отношение събрано на едно място! И най - страшното е, че забързани в преследване на низки страсти повечето хора не се й сещат за страшното миналото, което ни преследва и днес!
Поклон пред паметта на тази свята жена!
цитирай
9. sphinx - 5. eien
26.02.2010 09:54
Благодаря за добрите думи, но мисля, че не заслужавам подобна похвала! Убеден съм, че всеки нормален човек би реагирал по същия начин, когато научи за подобен подвиг!
цитирай
10. martiniki - благодаря!
26.02.2010 09:55
благодаря!
цитирай
11. sphinx - 6. mariani
26.02.2010 10:00
И аз не оспорвам наградата на Ал Гор, но след като е награда за мир, мисля, че тази смела и свята жена е далеч по-достойна да я получи! Всъщност, на нея едва ли й е била нужна тази светска награда! Нейната истинска награда е достойно изживяния живот!!! Очите й говорят най-добре за това!!!
цитирай
12. sphinx - 7. nicodima
26.02.2010 10:07
И на мен би ми било трудно да посетя някой от лагерите на смъртта, но направо ми е невъзможно да проумея, откъде се е събрала толкова смелост и себеотрицание в тази крехка и свята женица!!!
цитирай
13. sphinx - 8. irka66
26.02.2010 10:15
Да! Сигурен съм, че това, което си видяла в Бухенвалд не би могло да бъде забравено! И си права, че повечето хора, забързани в ежедневието забравят за тези събития! Разбира се, не е редно да мислим непрекъснато за това, но е редно да се сещаме от време на време и да почитаме паметта на Ирене Сендлер и на други подобни самоотвержени хора!!!
цитирай
14. sphinx - 10. martiniki
26.02.2010 10:18
И аз благодаря, че беше тук и сподели!!!
цитирай
15. injir - Да. Обикновените хора са забравени ...
26.02.2010 10:23
Да. Обикновените хора са забравени заради политици и всякакви други ,,звезди,,. Истинското добро е обикновено и не парадира със себе си. Убедена съм, че обикновените постъпват най-човешки.
цитирай
16. sphinx - 15. injir
26.02.2010 10:31
Така е! И затова блестят с делата си като бисери всред калта!!!
цитирай
17. nikolay4o - никога
26.02.2010 10:32
няма да я забравя ,пожелавам си да има повече ,хора като нея ,теб,коментиралите по-горе ....
цитирай
18. sphinx - 17. nikolay4o
26.02.2010 10:57
Благодаря! Радвам се, че откликна!
цитирай
19. cornflower - Поклон
26.02.2010 11:02
пред Ирена Сендлер!
цитирай
20. анонимен - Поклон пред тази Светица!
26.02.2010 12:05
Поклон пред тази Светица!
цитирай
21. sphinx - 19. cornflower
26.02.2010 12:10
Поклон и да не я забравяме!!!
цитирай
22. sphinx - 20. darling
26.02.2010 12:11
Поклон!!!
цитирай
23. hel - Винаги е имало и има добри хора.
26.02.2010 12:11
Винаги е имало и има добри хора. И доброто е сред нас, но се забелязва по-малко и се забравя по-бързо.
Поклон и от мен!
цитирай
24. swan16 - Поклон пред смелостта на тази же...
26.02.2010 12:26
Поклон пред смелостта на тази жена!Уви, за съжаление много малко са и все по-малко остават истинските и добрите хора.Хората с цености, и хората, готови да забравят себе си и егоизма си и на да помогнат.Може би повече хора трябва да погледнат тези благи очи и тази добродушна усмивка и да разгадаят посланията им.
цитирай
25. sphinx - 23. hel
26.02.2010 12:50
Така е и все ми се иска да вярвам, че добрите хора преобладават! Ако си припомняме по-често този факт, доброто няма да бъде забравено!!!
цитирай
26. sphinx - 24. swan16
26.02.2010 12:54
Колкото повече хора се вгледат в очите на тази блага, но смела жена и колкото повече хора запазят спомена за нея в сърцата си, толкова повече надежда за света, в който живеем!!!
цитирай
27. panazea - Много вълнуващо!
26.02.2010 14:47
:))
цитирай
28. sestra - 2500 деца спасени по този начин -
26.02.2010 14:50
звучи невероятно, както и случилото се с нея след войната, в самия край на живота и, а начинът по който изглежда - тя е прекрасна. sphinx, децата трябва да знаят за нея, ще публикувам материала, благодаря ти.
цитирай
29. mamas - Развълнува ме...
26.02.2010 16:59
Копирах постинга ти в моя блог.
цитирай
30. sphinx - 27. panazea
26.02.2010 18:13
Мисля, че е повече от вълнуващо - величествено и трогателно!!!
цитирай
31. sphinx - 28. sestra
26.02.2010 18:14
И аз ти благодаря, че откликваш със сърцето си!!!
цитирай
32. sphinx - 29. mamas
26.02.2010 18:15
Чудесно е, че си го копирала! Дано да го прочетат повече хора!!!
цитирай
33. mehmedbulgaristan - Възхитен съм...
26.02.2010 20:28
sphinx благодаря ти за разтърсващия постинг.Награда за ИРЕНА е любовта и възхищението на всеки човек.
цитирай
34. magnoliya - През м.май 1980 г. бях в Полша.
26.02.2010 20:28
Посетихме Освиенцим. Това, което видях не може да се опише и от най-добрия писател. Кости, коси, плат за дрехи, изтъкан от косите на остриганите концлагеристи. Не са пощадили нито децата, нито инвалидите. След всичко това, което не успях да опиша, защото е един безкраен ужас, се разболях. Лежах в болница там, после в Чехословакия, Унгария и в България месеци наред. Не ви препоръчвам да изживеете всичко това. Само си представям как тази мила жена се е решила на такава постъпка, като е знаела за ужаса, на който биха я подложили. Поклон пред паметта и.
цитирай
35. sphinx - 33. mehmedbulgaristan
26.02.2010 21:00
Съвсем точно си го казал! Независимо от убеждението ми, че извършвайки този подвиг, със сигурност не е очаквала награда!
цитирай
36. sphinx - 34. magnoliya
26.02.2010 21:07
Съчувствам ти за ужаса, който си изживяла, посещавайки Освиенцим! Надеждата на всички нормални хора е, че това никога няма да се повтори!
Мисля, че тази мила жена се е решила на тази смела постъпка, защото е била ЧОВЕК!!!
цитирай
37. aantoniya - БЛАГОДАРЯ
26.02.2010 21:48
Въпреки че чета за втората световна война, тази невероятна жена не съм я срещала никъде. Поклон пред героизма й! Поклон пред жертвоготовносттай да изтърпи всички мъки в името на бъдещето на свита! ПОКЛОН!
цитирай
38. nikita6864 - ^
26.02.2010 22:14
Поклон пред светлата й памет!

Един достоен човек от който трябва цялото човечество да се поучи!
цитирай
39. raders - да
26.02.2010 23:08
Тъжното е, че има много хора, за които дрънкането на оръжие е забавление
цитирай
40. sphinx - 37. aantoniya
26.02.2010 23:24
Не съм изненадан, че името й не е много известно! Тя е от онези истински достойни хора, които вършат героични дела, без да вдигат шум окло себе си!!!
цитирай
41. sphinx - 38. nikita6864
26.02.2010 23:27
Поклон!!! Една кротка, свята жена, пред която всички ние сме толкова малки!!!
цитирай
42. sphinx - 39. raders
26.02.2010 23:28
Така е и затова не бива да забравяме и да не допускаме да се повтори безумието!!!
цитирай
43. natali60 - Поклон пред тази свята жена!
27.02.2010 05:56
И аз съм ходила в Освиенцим - това не се забравя!
Всички, които твърдят, че не е имало Холокост, трябва да отидат там и да видят с очите си...
Поздрави за позицията!
цитирай
44. sphinx - 43. natali60
27.02.2010 11:12
Благодаря, но нима позицията ми би могла да бъде друга?!!!
Мисля, че всички, които твърдят, че не е имало Холокост, знаят много добре, че е имало, но така им е изгодно, за да осъществяват пъклените си намерения!
цитирай
45. galinabg - ПОКЛОН!
27.02.2010 15:33
Дълбок поклон!
цитирай
46. sphinx - 45. galinabg
27.02.2010 17:07
Дълбок, смирен поклон!!!
цитирай
47. helios - ^
01.03.2010 23:04
Поклон!
цитирай
48. sphinx - 47. helios
01.03.2010 23:29
Благодаря, че откликна на посланието!
цитирай
49. vanex - :)
04.03.2010 12:08
хареса ми постингът ти, дано никога да не се повтаря... "_
цитирай
50. sphinx - 49. vanex
04.03.2010 12:31
ДАНО!!!
цитирай
51. анонимен - браво за добрия превод и за каузата
04.03.2010 13:59
Имаш само 1 грешка доколкото видях и тя е при Plumbing/Sewer specialist превежда се специалист по канализацията и каналите ,но иначе други грешки не видях пък и то ако си барзал е нормално да е така.Иначе много добра кауза и наистина да се надяваме да има повече такива хора
цитирай
52. sphinx - 51. анонимен
04.03.2010 17:58
Благодаря за добрите думи и за корекцията!!! Не е от бързане, а си е грешка! Ще коригирам текста.
Дай Боже да има повече такива хора, за да бъде светът по-добър!!!
цитирай
53. inel379 - !!!
14.03.2010 15:18
Дълбок поклон!
Такива хора са тимелите при градежа дома на доброто в света!
Нашият дом!
Благодаря за хубавия постинг!
цитирай
54. sphinx - 53. inel379
14.03.2010 15:21
Съгласен съм изцяло с това, което си написала!
Благодаря, че сподели почитта!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sphinx
Категория: Изкуство
Прочетен: 2366634
Постинги: 162
Коментари: 2790
Гласове: 15972
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031